„Pălăria buclucașă” este povestea incredibilă a unui tată și a fiicei lui, ale căror vieți se schimbă în ziua în care o pasăre își face cuib într-un loc neobișnuit… Viața le este dată peste cap, dar le schimbă și felul în care privesc lumea.
Proiectul acestui spectacol este conceput de Rachel Warr din Marea Britanie, după o poveste de Tohby Riddle, și a fost o provocare pentru întreaga echipă, atât datorită propunerii artistice inedite, cât și situației pandemice care a împiedicat prezența la Cluj a regizoarei pe toată durata repetițiilor. Astfel, Andra Cotiușcă, regizor asistent, împreună cu actorii Andreea Roxana Bolovan, Andra Cotiușcă, Ionuţ Constantinescu și Ion Iurcu, sub îndrumarea lui Rachel Warr, alături de compozitorul Simon Roth și scenografa Elena Ilaș au construit un spectacol sensibil și delicat, în care spectatorii vor descoperi o perspectivă inedită asupra ritmului vieții.
„A fost un mod de lucru nou pentru întreaga echipă și, la fel ca personajele din poveste, am învățat să gândim diferit despre felul în care ne conectăm unii cu alții și cu lumea din jurul nostru”, declară Rachel Warr, regizor și dramaturg specializat în teatrul de păpuși, colaborator al Norwich Puppet Theatre și Little Angel Theatre din Londra.
Colaborarea cu Rachel Warr a început în anul 2018 cu o serie de ateliere de scriere de scenarii pentru teatrul de păpuși, iar spectacolul „Pălăria buclucașă” este o continuare a demersului de explorare a limbajului specific teatrului de animație realizat împreună cu actorii Teatrului Puck.
Dincolo de tumultul și agitația din fiecare zi, cei doi protagoniști ai piesei descoperă, alături de spectatori, dimensiunea interioară a vieții, sentimentele simple și lucrurile cu adevărat importante.
Astfel, vorbim de un spectacol nonverbal, dar plin de emoții și înțelesuri.
„În acest spectacol, pălăria a fost într-adevăr buclucașă, fiindcă a fost o provocare atât pentru mine, nefiind regizor, cât și pentru întreaga distribuție, să lucrăm cu regizoarea spectacolului, Rachel Warr, de la distanță, dar am iubit acest spectacol și am făcut tot ce ne-a stat în puteri. Povestea ne poartă înapoi către noi înșine și către ceea ce e cu adevărat important”, mărturisește Andra Ștefan.
Spectacolul este recomandat copiilor cu vârsta de peste cinci ani.
Asistent regie: Andra Cotiușcă
Scenografia / pictura: Elena Ilaș
Sculptura: Florin Marin
Muzica: Simon Roth
Distribuția: Andreea Bolovan, Andra Cotiușcă, Ionuț Constantinescu, Ion Iurcu
Teatrul de Păpuși „Puck”
Str. I.C. Brătianu, nr. 23, 400079, Cluj-Napoca, România