TomTix.ro TomTix.ro

Thursday, 1 July 2021, 20:00

Turda, România

HARTA SĂLII

Evenimentul s-a încheiat.

Text: Nicoale Kirițescu

Distribuție:

Tilică/ Gaston Fabrier – Cosmin Brehuță

Lily – Mădălina Ciobănuc

Iancu – Adrian Șerban

Menajera – Luminița Șorop

 

Regia artistică și scenografia: Valer Dellakeza

Asistent scenografie: Florin Ularu

Execuție costume: Wilhelmina Bekeși Kuron

Regizor tehnic: Sorin Pungan

Filmare și fotografii: Florin Rotaru

Grafică afiș și caiete-program: Maria Botar

 

Mărturie – Valer Dellakeza

M-am luat cu joaca şi nici nu mi-am dat seama când au trecut 62 de ani de când fac acestă meserie! M-am trezit bătrân şi mulţumit de viaţa pe care am dus-o, dar plin de păcate: prea m-am jucat cu vieţile atâtor personaje, prea am făcut din ele tot ce-am vrut! 

E adevărat, am avut și ȘANSĂ! Alături de mari actori care mi-au fost parteneri, am lucrat cu cei mai dotați regizori: Vlad Mugur, Silviu Purcărete, Tompa Gabor, Mihai Măniuțiu, Valeriu Moisescu, Alexa Visarion, Bocsardi Lazlo, Robert Wilson, Paolo Magelli etc. Și toate astea, pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova, teatru cu care, în zece ani, am făcut ocolul pământului, fiind invitați la cele mai mari Festivaluri Internaționale de Teatru, jucând pe cele mai mari scene ale lumii și aducând panopliei teatrului românesc 12 premii internaționale, fapt fără precedent.

Sufletul actorului, suflet de nomad cu nostalgii sfâşietoare adeseori, este un câmp de luptă, unde raţiunea se înfruntă cu instinctul, și din această încleștare, pe lângă nenumărate alte premii, mă mândresc cu 3 premii UNITER, cu titlu de Societar de onoare al Teatrului Național Craiova, Cetățean de onoare al Municipiului Craiova  și cu două „Ordine Naționale”, acordate de doi președinți ai României. 

Și de ce să nu mă laud și cu faptul că am fost, o bună perioadă de timp, angajat ca actor și al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”, unde, împreună cu colegii gorjeni, așteptam emoționați ridicarea de cortină a unui Teatru aflat la început de drum.

Apropo de familie, am fost întotdeauna pentru păstrarea căsniciei: este singurul mod de a nu te păcăli decât o singură dată.       

Acum, pentru că nu mai am prea mult timp la dispoziție, consumând deja, fără instrucțiuni de folosire și fără să fac vreun effort, 78 de ani din viață , trebuie să fac semnul crucii și să spun: Mulțumescu-Ți, Doamne, că strașnic regizor ai mai fost pentru mine!

 

PRIETENUL DIN FRANŢA

de Nicolae Kiriţescu

 

Nicolae Kiriţescu, dramaturg, scenarist, publicist face parte dintr-o familie dedicată creaţiei dramatice româneşti din perioada interbelică şi a primelor decenii de după cel de-al doilea război mondial. Deşi, în epocă,  Nicolae pare a avea mai mult succes ca autor de texte de revistă, posteritatea îl reţine mai mult pe fratele său, Alexandru Kiriţescu, autorul  uneia dintre piesele de tezaur ale dramaturgiei româneşti ,,Gaiţele”.

,,Prietenul din Franţa” este o comedie bulevardieră, cu mai toate ingredientele genului: o soţie dornică de atenţie, un soţ gelos, un prieten prea săritor care visează de mult timp o relaţie  mai apropiată cu protagonista, un alt amic din Franţa - care contrazice mitul eternului Casanova parizian ... Comicul de situaţie este prezent pe mai tot parcursul piesei, jocul dublu al eroului principal - de soţ şi de amant - creând o atmosferă dinamică, ilară. 

E o comedie amară însă, fără happy end, sau mai exact cu un final pe care maestrul Valer Dellakeza îl construieşte nu în funcţie de cutumele lejere ale speciei, ci de adevărata expresie a trăirilor omeneşti.

Ion Cepoi

Locație: Sala Mare

Rezervări la tel. 0264 311 952

Vă așteptăm cu drag!

Citeşte mai mult »

Locaţie

Teatrul Aureliu Manea - Sala Mare

Piața Republicii 52, Turda, România

Organizator

TEATRUL NATIONAL AURELIU MANEA TURDA

https://teatrulaureliumaneaturda.ro

+40264311952