TomTix.ro TomTix.ro

Friday, 17 April 2015, 19:30

București, România

ROOM MAP

The event has expired.

Spectacolul a fost realizat în vara anului 2013 la Centrul Național al Dansului București, si a fost finanțat de AFCN. De atunci a fost prezentat de CNDB în cadrul stagiunilor de spectacole și în Romanian Dance Showcase 2014. Spectacolul a fost prezentat de asemenea la Teatrul Maghiar de Stat - Cluj, FFE - Festivalul Filmului European, Downtown Dance Festival #33 - New York, unde coregrafa Simona Deaconescu, alături de o echipa de dansatori, a beneficiat și de o rezidență în studiourile Battery Dance New York, pentru realizarea unei noi lucrări (0002 | Birdville), care a avut premiera în anul 2014 în eXplore Dance Festival #9.
Performanța fizică exagerată este pusă într-o ecuație liniară progresivă cu imagini virtuale, siluete chroma distorsionate în negativ, raze X, cardiograme ale corpului în mișcare și un soundtrack psihotic cu scopul de a crea o imagine sinergică. Fabrica de vise este populată de corpuri evoluate, alterate de boom-ul informațional. Muncitorii ei reacționează la senzații vizuale și auditive preluate din rețelele de socializare și televiziune, procesul lor cognitiv este industrializat, visele lor personale devin o poveste colectivă. Cele 40 de minute de experiență senzorială îi prezintă într- un conflict marcat de dorința de a părăsi un sistem de îndobitocire în masă.
 

"...m-am vindecat cu adevărat de melancolie urmărind spectacolul realizat de Simona Deaconescu, Camera 0001/ Fabrica de vise, prezentat la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti. Contrastul cu ce văzusem anterior, m-a ajutat să-mi reamintesc ce mare influenţă are asupra spectatorului participarea la o creaţie de calitate, care îl revigorează, în primul rând spiritual, dar şi ca stare de bine, generală..."

Liana Tugearu
Romania Literara
romlit.ro
 

"Fericirea și-a schimbat domiciliul - nu mai e de găsit în Strada Speranței, la parter. Poate stătea acolo doar cu viză de flotant sau poate așa e ea, nestatornică. În Camera 0001[ ...] fericirea își alege singură rolurile. Prinși într-un miraj al propriilor iluzii, dansatorii oscilează constant între vis și realitate, călcând adesea în ”pătratul fericirii”, bucata a unui șotron imaginar în care cercurile și toate recurențele au fost anihilate. Tot ce a rămas e liniar, cursiv și singurele sinusoide aparțin trupurilor mercenare."

Maria Comandaşu
postmodern.ro
 

"Iată că se poate! Pentru cine încă nu crede că dansul cu adevărat valoros mai are o șansă reală să aibă un public numeros. Și iată că se poate să dansăm. Frumos, curat, variat, versatil, emoționant, sincer, intens."

Roxana Marin
redballerina.com

O producție Tangaj Dance, finațată de Administrația Fondului Cultural Național, realizată în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București.


Simona a studiat în paralel coregrafie și regie de film, abordarea ei estetică fiind una interdisciplinară, simțindu-se mereu inspirată de performeri cu abilități deosebite și idei îndrăznețe. Este directorul artistic al colectivului Tangaj Dance, realizând în ultimii doi ani lucrări coregrafice precum: “0001_Fabrica de Vise”, “0002_Birdville” și filmul de dans “Silent Places”,prezentate în festivaluri de profil din România, Europa și SUA. În vara anului 2014 Simona primește bursa danceWEB, oferită de rețeaua Life Long Burning în cadrul “Impuls Tanz International Dance Festival Vienna” și două rezidențe artistice: una la WASP (Working Art Space and Production, oferită de Asociația 4 Culture)și una în studiourile Battery Dance Company New York, pentru a realiza feeria coregrafică interactivă “Birdville”, cu o echipă mixtă formată din dansatori români și americani, prezentată în cadrul eXplore dance festival #9, la Fabrica de Pensule în Cluj și la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova.

Până în anul 2013 când atenția Simonei s-a îndreptat exclusiv spre dezvoltarea unui colectiv artistic interdisciplinar, Simona a fost membru fondator al Asociației Secția de Coregrafie, alături de care a realizat proiecte precum: ADN (prima revistă online de dans, dedicată artei coregrafice) și Cartierul de Dans (program curatorial dedicat generației tinere de coregrafi și perfomeri). Simona este activ implicată în dezvoltarea artei contemporane și preocupată de dizolvarea barierelor dintre diferitele manifestări artistice, în toamna anului 2014 făcând parte din echipa Platformei X (expoziție New Media, produsă la WASP – Working Art Space and Production).

În 2010, alături de colegul său Vlad Merariu a dezvoltat o serie de cursuri de dans contemporan dedicate amatorilor, care de patru ani de zile se bucură de o prezență numeroasă și aprecierea participanților. De curând Simona coordonează ateliere interdisciplinare care implică arta video și dans la WASP-Working Art Space and Production.

 

Mai multe informatii despre Simona și proiectele ei pe tangajdance.com.

Trailer: vimeo.com/88047018
Teaser: https://www.youtube.com/watch

Citeşte mai mult »

Location

Sala Stere Popescu

Bvd. Marasesti, nr. 80-82, București, România

Organizer

C.N.D.B.

http://www.cndb.ro/acasa.html

021-318.86.76

Organizer's Data

Centrul Naţional al Dansului – Bucureşti (CNDB) este singura instituţie publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii creată cu scopul de a susţine, dezvolta şi promova dansul contemporan. Statutul său de instituţie de spectacole, dar şi de finanţator al coregrafiei contemporane - rol jucat asemeni Centrului Naţional al Cinematografiei în cazul cinematografiei româneşti -, face din CNDB o instituţie vitală pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România.