TomTix.ro TomTix.ro

Sunday, 25 September 2022, 19:00

Târgu Jiu, România

HARTA SĂLII

Evenimentul s-a încheiat.

„Am auzit, am citit, am văzut -de copii, până la senectute- povești, istorioare, basme. Apoi am auzit că basmul ar fi și ceva cult. Wow, ce cool! - ar putea striga în cor (dar nu în cel antic!) generația de azi, legată ombilical de tehnologie și de un obligatoriu #. (Nici o aluzie, Doamne ferește, la "the new bars"!)
Și atunci, ca să se știe, cum era odinioară, am trezit la viață spiritul "Toboșarului" (Dobașu' satului!) ca să aducă pe "cociocului" nostru veșnic, o clipă (6 minute!) atmosfera iarmarocului, a bâlciului de altădată și prin el să reînvățăm a ne bucura de povești - povești cu sens, cu adevăr în emoție, cu rost, cum ar spune bunicii și străbunicii. Să ne aducem aminte, unii, său să afle acum, alții, că a existat și a rămas un Petre Ispirescu mai mult decât imaginativ și că basmele gândite ori culese de el nu sunt cu nimic mai prejos de poveștile fantastice scrise de Shakespeare.
Și iată că Toboșarul nostru, reînviat ca un spirit shakespearian, ne poartă într-o lume de basm cu Ilene Cosânzene, Feți Frumoși, Sânziene, Zmei, Zmeoaice, Împărați, Fii de împărați, Pajuri, Lei, Lupi și Balauri la cap de pod, punându-ne în față oglinda shakespeariană furată într-un vis al unei nopți de vară pentru a ne vedea o clipă pe o insulă cu energii prosperiene. Vă spune asta ceva? Vă stârnește o minimă curiozitate?... Ieșiți în stradă! Încă se mai poate!... Și astfel să puteți primi povestea basmului românesc așa, direct. Într-o convenție teatrală intenționat arătată tocmai pentru a putea da un răspuns cinstit tuturor posibilelor întrebări născute din "nedumeriri".
Așadar, TOBOȘARUL! Basm-art, spectacol de teatru stradal,câtă vreme, vremea permite, și de interior, în umbra tainică a sălii de teatru, câtă vreme sufletul vă dorește frumosul.” - Radu Botar

 

Citeşte mai mult »

Locaţie

Teatrul Dramatic Elvira Godeanu - Scena Elisabetana

Strada Victoriei, Nr. 36, Târgu Jiu, România

Organizator

Teatrul Dramatic Elvira Godeanu

http://www.teatrulelviragodeanu.ro

teatrulelviragodeanu@gmail.com

+40 253 215 161