TomTix.ro TomTix.ro

Saturday, 23 September 2023, 20:00

București, România

Evenimentul s-a încheiat.

„Mastika”, noul single al formației Balkan Taksim, se va revela publicului cu ocazia concertului de lansare din 23 septembrie, găzduit de Grădina ArtHub. Un veritabil hit al muzicii de tavernă din Turcia secolului trecut, „Mastika” ajunge în România după un periplu prin fosta Iugoslavie, unde, în 1983 devine una dintre piesele de rezistență a lui M. Serbezovski, care-i ajustează tempo-ul, ducându-l la paroxism, cât și textul. Traduse pentru cheflii iugoslavi, versurile sale par a fi străbătute constant de o viziune suprarealistă asupra vieții și iubirii.

Îndrăgostiți de această variantă, interpreții de la Balkan Taksim au considerat necesar să o reinterpreteze cu propriul lor limbaj sonor, atât de unic, ducând „Mastika” într-o zonă psihedelic-acidă, pe care vă invităm să o savurați în frumoasa seară de 23 septembrie.

O producție-surpriză, al cărei mister se va revela în curînd! Nominalizată la premiile Uniunii Europene Music Moves Europe Awards 2022, după debutul discografic intitulat Disko Telegraf, lansat la casa de discuri franceză Buda Musique, Balkan Taksim s-a evidențiat în ultimii ani ca una dintre cele mai originale formații muzicale din România, fiind o colaborare între artistul Sașa-Liviu Stoianovici și producătorul Alin Zăbrăuțeanu. Promovînd o combinație de ritmuri și aranjamente electronice, sunete din Carpați și melodii de inspirația balcanică și anatoliană, Balkan Taksim creează un caleidoscop muzical energic și inventiv. În piesele grupului se resimt influențe de trip-hop sau rock iugoslav, dar și tușe din muzica psihedelică a anilor ‘60. Instrumentele tradiționale cu coarde (cobza românească, saz-ul turcesc, šargija bosniacă) sînt susținute de structuri ritmice construite în studio, bazate pe sunete acustice prelucrate, distorsionate.

Vocile cu ecou aduc o urmă de cînt rural străbătut de asprime, dar și de melancolie. Cîntecele „povestesc” despre dragoste, călătorie, dans, despre moarte și uitare. Poezia populară se întrețese cu viziuni futuriste, iar folclorul muzical al Balcanilor, Anatoliei și Carpaților este mai degrabă un pretext pentru găsirea unor noi formulări artistice.

https://youtu.be/MlGMrqLERhk

https://youtu.be/aObuN3pE3Ww

https://open.spotify.com/artist/70oqqBR2WFsDZP6JhLvYpm

Citeşte mai mult »

Locaţie

ARTHUB Bucharest

Str Gen.Contantin Budișteanu nr. 10 Sector 1, București, România

Organizator

Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane

www.arthubbucharest.ro

arte.contemporane@gmail.com

0721740703

10:00 - 24:00

Detalii Organizator

Str. Gen. Constantin Budișteanu nr.10 sector 1